Η  κεφαλαλγία ή αλλιώς ο πονοκέφαλος θεωρείται μάστιγα της εποχής. Η κεφαλαλγία είναι ένα από τα συχνότερα σύμπτωμα για το οποίο αναζητείται ιατρική συμβουλή. Η κεφαλαλγία μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε.

Για κάποιους, η κεφαλαλγία μπορεί να αποτελεί τακτική ρουτίνα και «κομμάτι της ζωής τους», ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι δεν εμφανίζουν κεφαλαλγία σχεδόν ποτέ.

Τις περισσότερες φορές δεν υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας πάθησης, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η κεφαλαλγία δύναται να αποτελεί προοίμιο σοβαρότατων καταστάσεων. Όταν υποκρύπτει κάποια πάθηση η κεφαλαλγία ονομάζεται συμπτωματική ή δευτεροπαθής.

Ενημερώσου για τις κεφαλαλγίες

Κλείσε ραντεβού σήμερα

Οι βασικές κατηγορίες κεφαλαλγιών είναι:

Α) Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες: Ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία

Β) Οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες που υπάρχει υποκείμενη νόσος όπως όγκος εγκεφάλου, αιμορραγία, μηνιγγίτιδα, ενδοκράνια υπέρταση και άλλες καταστάσεις.

Γ) Κρανιακές νευραλγίες, προσωπαλγίες και άλλες κεφαλαλγίες που σχετίζονται με το τρίδυμο νεύρο και το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Το 90% του πληθυσμού βιώνει στη ζωή του μία κρίση κεφαλαλγίας και το 13% έχει ημικρανία.

Η σοβαρή ημικρανία θεωρείται η 5η στη σειρά αιτία αναπηρίας.

Καταστάσεις που υποδηλώνουν σοβαρά προβλήματα κεφαλαλγίας και απαιτείται άμεσα διερεύνηση:

Αιφνίδια έναρξη

Πρώτο επεισόδιο σε άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου (HIV, όγκο)

Οίδημα οπτικής θηλής

Έναρξης μετά το 50ο έτος της ηλικίας

Ύπαρξη συνοδών συμπτωμάτων όπως πυρετός, εξάνθημα, αυχενική δυσκαμψία

Μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Αύξηση της συχνότητας ή της έντασης σε προϋπάρχουσα κεφαλαλγία

Συνύπαρξη εστιακής νευρολογικής σημειολογίας

Ο νευρολόγος πρέπει να κάνει διάγνωση και κατάταξη του είδους της κεφαλαλγίας και να δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τόσο για να εξαλείψει τον πόνο στην οξεία φάση αλλά και να προλάβει επόμενες κρίσεις παρεμβαίνοντας τόσο προληπτικά με φάρμακα όσο και με μη φαρμακευτικές μεθόδους όπως φυσικοθεραπεία, βελονισμό και άλλες τεχνικές και συμβουλές.