Επιληψία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει μία υπέρμετρη παροξυντική εκφόρτιση μιας περιοχής νευρικών κυττάρων. Το αποτέλεσμα αυτής μπορεί να είναι ορατό με κινήσεις κάποιου μέρους ή και ολόκληρου του σώματος, ή να εκφράζεται με διαταραχή της συνείδησης, του ψυχισμού , της αισθητικότητας ή των αισθήσεων.

Ενημερώσου για την επιληψία

Κλείσε ραντεβού σήμερα

Κλινικά ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει:

  • Αφαιρέσεις, ένα «χάσιμο» σαν να μην έχει επαφή για κάποιο διάστημα που μπορεί σε περιπτώσεις παιδιών να δημιουργεί μαθησιακό έλλειμμα και μειωμένη σχολική απόδοση.
  • Γενικευμένους σπασμούς
  • Εστιακές κρίσεις σε κινητικά ή αισθητικά συμπτώματα
  • Αυτοματισμούς, άσκοπες κινήσεις
  • Διαταραχές όσφρησης, μνήμης, νομίζει ότι έχει ζήσει κάτι που συμβαίνει τώρα Déjà vu.
  • Κινητικούς αυτοματισμούς (ποδηλασία κάτω άκρων)
  • Διακοπή ομιλίας
  • Διαταραχές συμπεριφοράς

Η κάθε περιοχή του εγκεφάλου έχει μία ιδιαίτερη λειτουργική σημασία. Έτσι τα συμπτώματα της επιληψίας συνδέονται άμεσα με τη λειτουργικότητα της περιοχής που βρίσκεται η υπεύθυνη βλάβη.

Στο 70% των περιπτώσεων επιληψίας δεν βρίσκουμε αιτιολογία και την ονομάζουμε ιδιοπαθή επιληψία.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις αναδεικνύεται μια παθολογική περιοχή στον εγκέφαλο  η οποία και συνδέεται αιτιολογικά με το σύμπτωμα. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να αφορούν την πληγείσα περιοχή μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ανάπτυξη όγκου εγκεφάλου, σε ανεύρυσμα, μετά από τραυματισμό, ή και σε περιοχές παθολογικής ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βιώσει μια επιληπτική κρίση στη ζωή του. Αυτό εξαρτάται αφενός από την προδιάθεση που έχει ο εγκέφαλός του, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η στέρηση ύπνου, η χρήση φαρμάκων και κυρίως ναρκωτικών ουσιών.

Διαγνωστικά, πέραν του καλού και λεπτομερέστατου ιστορικού από τον ίδιο τον ασθενή αλλά και από την περιγραφή των μαρτύρων που έτυχε να είναι παρόντες στην κρίση, υποβάλλουμε τον άρρωστο σε απεικονιστικό έλεγχο με αξονική και μαγνητική τομογραφία και φυσικά σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.