Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος). Οφείλεται στην προοδευτική νέκρωση των κυττάρων της μέλαινας ουσίας. Έτσι κάποια από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνα για την δημιουργία και τον έλεγχο της κίνησης του σώματος χάνουν σταδιακά τη λειτουργικότητά τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται τρόμος, δυσκαμψία ή ακαμψία, βραδυκινησία ή ακινησία και αστάθεια.

Η νόσος του Πάρκινσον, συνήθως εμφανίζεται στην πλειοψηφία των ασθενών μετά το 60 έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες περίπου το 1% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών, παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας αυτής. Σπανιότερα, η πρώτη εκδήλωση της μπορεί να εμφανιστεί πριν το 50 έτος ηλικίας, και αφορά περίπου το 10-15% των περιπτώσεων.

Ενημερώσου για το Parkinson

Κλείσε ραντεβού σήμερα

Πώς εμφανίζονται τα συμπτώματα της νόσου;

Η εκτέλεση μιας κίνησης ελέγχεται από ένα σύστημα δομών στον εγκέφαλο το οποίο αποκαλείται (βασικά γάγγλια – φλοιός). Κύριο ρόλο στην επικοινωνία αυτών έχει η ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη βοηθά την δημιουργία και τον έλεγχο της κίνησης του σώματος. Η έλλειψη της ντοπαμίνης σε δομές των βασικών γαγγλιών οδηγεί στην έκπτωση της αρμονίας της κίνησης. Στο χρονικό αυτό σημείο εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Ποια τα συμπτώματα της νόσου;

Τα συμπτώματα της νόσου χωρίζονται σε αυτά που αφορούν την κίνηση (κινητικά) και σε αυτά που αφορούν άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες (μη κινητικά).

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της Νόσου του Parkinson:

Τρόμος των άκρων

Κατάθλιψη

Διαταραχές όρασης

Βραδυκινησία

Κόπωση

Διαταραχές λόγου

Δυσκαμψία μυών

Απώλεια έκφρασης προσώπου

Αλλαγή στο γραφικό χαρακτήρα

Ορθοστατική ανισορροπία

Απλανές βλέμμα

Απώλεια δεξιοτεχνίας

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Ένας κλινικός νευρολόγος θα διαπιστώσει αν κάποιος πάσχει από τη νόσο Πάρκινσον βασισμένος στα συμπτώματα και τα ενοχλήματα του ασθενούς όπως επίσης και από τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης που θα πραγματοποιήσει.

Η μόνη απεικονιστική εξέταση που βοηθά στη διάγνωση είναι το σπινθηρογράφημα εγκεφάλου αλλά δεν είναι απαραίτητο να γίνεται σε όλους τους ασθενείς. Η μαγνητική ή αξονική τομογραφία βοηθούν στον αποκλεισμό καταστάσεων που μιμούνται τη νόσο.

 

Είναι η νόσος του Parkinson κληρονομική;

Κατά πλειοψηφία η νόσος του Πάρκινσον δεν θεωρείται κληρονομική. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή του νεανικού Parkinson (ηλικία εμφάνισης < 50 έτη) όπου έχουν ανακαλυφθεί παθολογικά γονίδια που μπορεί να οδηγήσουν στην πρώτη εκδήλωση της νόσου.

  

Υπάρχει θεραπεία της νόσου του Parkinson;

Θεραπευτικά χορηγούμε την ουσία που λείπει δηλαδή την ντοπαμίνη καθώς και ουσίες που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό της.

Πέραν των φαρμάκων πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κινητοποίηση του ασθενούς με εργοθεραπεία και φυσικοθεραπεία, που βοηθούν σε μία πιο αυτόνομη ζωή. Η φυσικοθεραπεία έχει ως κύριο στόχο τη διατήρηση της μέγιστης δυνατής λειτουργικότητας των ασθενών μέσω επανεκμάθησης των φυσιολογικών προτύπων κίνησης, διατήρησης της ελαστικότητας των μυών και υποκατάστασης της αδύνατης κινητικής συμπεριφοράς. Παράλληλα ο συνδυασμός των θεραπειών με τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με Πάρκινσον και να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Τέλος σε προχωρημένες περιπτώσεις εφαρμόζονται και επεμβατικές θεραπείες όπως η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση.