Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, όπου καταστρέφεται η μυελίνη, το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων. Η μυελίνη είναι η ουσία που βοηθά στη μετάδοση των ηλεκτρικών ώσεων κατά μήκος των νευρώνων και συμβάλλει στην υγεία τους.

Αυτό το προστατευτικό περίβλημα στη σκλήρυνση κατά πλάκας καταστρέφεται με αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά σήματα να επιβραδύνονται και τα ίδια τα νεύρα να παθαίνουν σοβαρές βλάβες προκαλώντας πολλά και διαφορετικά συμπτώματα (στη βάδιση, την αισθητικότητα, την ομιλία, την όραση, την ούρηση, τη στυτική λειτουργία ακόμη και τη νόηση και τη μνήμη).

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να «χτυπήσει» σε κάθε ηλικία. Η συχνότερη φαίνεται να είναι μεταξύ 20 ετών έως και 40 ετών.

Η συχνότητα στο γυναικείο φύλο είναι διπλάσια αλλά στους άνδρες φαίνεται να έχει χειρότερη πρόγνωση.

Θεωρείται πολυπαραγοντική νόσος και παρουσιάζει γεωγραφική κατανομή με αυξημένη συχνότητα στο βόρειο ημισφαίριο.

Καλείται δε κατά πλάκας σκλήρυνση γιατί μετά την απογύμνωση των νευρώνων από τη μυελίνη που τα περιβάλει, δημιουργούνται βλάβες σαν ουλές και εκεί ακριβώς εναποτίθενται ουσίες που σχηματίζουν πλάκες.

Ενημερώσου για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Κλείσε ραντεβού σήμερα

Με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση; Πώς μπορώ να το καταλάβω;

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη πλήρους ιστορικού. Συνήθως η νόσος διαφεύγει για χρόνια λόγω της ατυπίας και της ηπιότητας των συμπτωμάτων. Υπάρχουν κάποιες πολύ ήπιες μορφές που συνήθως δεν διαγιγνώσκονται παρά μόνο μετά από αρκετά χρόνια.

Τόσο η μαγνητική τομογραφία όσο και η εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μας δίνουν αρκετά σημαντικές πληροφορίες για την τεκμηρίωση της διάγνωσης της νόσου. Σημαντικό ρόλο στο να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου είναι η άμεση έναρξη φαρμακευτικής αγωγής αλλά και οι φυσικοθεραπείες, που βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της πάθησης, στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης του ασθενή, στην καθυστέρηση ανάπτυξης δευτεροπαθών επιπλοκών και στη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα συχνότερα αρχικά συμπτώματα της νόσου είναι:

Διπλωπία

Αδυναμία Άκρου

Αισθητικές διαταραχές στα χέρια, στα πόδια, στο σώμα ή το πρόσωπο

Διαταραχή κινητικότητας

Αστάθεια στη βάδιση

Το σημείο Lhermitte αίσθημα ηλεκτρικής εκκένωσης στη ράχη

Απώλεια Όρασης

Διαταραχή ισορροπίας

Το σημείο Uhtoff, επιδείνωση των συμπτωμάτων στο ζεστό περιβάλλον

sklirinsi

RMS  προοδευτικά υποτροπιάζουσα μορφή
Παρουσιάζεται με συνεχή επιδείνωση και εξάρσεις

SPMS  δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή
Αφορά την διαλείπουσα μορφή που μεταπίπτει σε προϊούσα

PPMS  πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή
Με συνεχή επιδείνωση χωρίς περιόδους ύφεσης

RRMS  διαλείπουσα μορφή

Παρουσιάζει απρόβλεπτες υποτροπές που ίσως αφήσουν μόνιμες βλάβες  και παρεμβάλλονται περίοδοι ύφεσης

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και το πεδίο έρευνας είναι σημαντικότατο και πολλά υποσχόμενο